Sok "salesguru" közt elvész a lényeg...

Ügynöki értékesítés

2015/08/10. - írta: BlackTriple

avagy, kiben bízhatsz?

Az előző posztban írtam a régmúltban történt dolgokról. A hétvégén megnéztem a Going Clear c. filmet és teljesen ledöbbentem. Elképesztő párhuzamot véltem felfedezni.

Szóval maradjunk az ügynöki értékesítésnél. Nem fogok kertelni és kerülgetni a forró kását. Félek az ügynököktől és minden ismerősömet arra figyelmeztetem, hogy ne álljon szóba velük. Sajnos előbb-utóbb mindenki torkán megpróbálnak lenyomni valamit. Biztos, hogy van tisztességes ügynök is, de az elmúlt 15-20 évben tettek arról, hogy mindenki rossz szájízzel gondoljon rájuk.

Mit csináltak, mit csinálnak? Mint említettem nyugatról jöttek a különféle 3 betűs cégek és MLM rendszerben dolgoztak, dolgoznak. Ezekből a cégekből nőtte ki magát a hazai ügynökhálózat színe-java. Szerintem minden, aminek köze van az MLM-hez az sokkal drágább, mintha normál rendszerben dolgoznának. Régebben arra hivatkoztak, hogy nem kell iroda, meg költséges háttér birodalom, a reklám is maga az ügynök stb. Persze tudjuk, hogy nem így van. Működtetnek irodákat, komoly infrastruktúrát, elképesztő méretű támogató rendszert és hatalmas óriásplakátokon hívják fel magukra a figyelmet. Így valószínű, hogy igaz a - sokkal drágábbak megállapítás.

Mivel támadnak?

  • személyre szabott termékek
  • pénzügyi analízis
  • pénzügyi tervezés
  • gondoljon a nyugdíjas évekre
  • megmentett adóforintok
  • csak náluk elérhető termékek
  • kedvező árazás
  • kedvező költségszerkezet
  • csak rajtuk keresztül elérhető kedvezmények
  • stb

Szerintem mindenki találkozott már hasonlóval.

Ez mind ok, de hol a baj? Véleményem szerint egyetlen pillanatban sem képviselik az ügyfelek érdekeit. Ezért viszont a tanácsadók, ügynökök nem minden esetben okolhatóak. A cégek  vezetői már annál inkább. Az a szerencsétlen tanácsadó csak végzi a dolgát. Éppen úgy ahogy a főnöke elvárja tőle, éppen annyit dolgozva, hogy a lehető legkevesebb energiát ölje a munkába a lehető legtöbb pénzt remélve.

Miért lesz valaki ügynök/tanácsadó/bróker stb.?  Én eddig két csoportjukkal találkoztam. Az egyik a kényszerpályán mozgó tanárból/mérnökből/ápolóból lett tanácsadó a másik az élete során tekintélyes kapcsolatokra szert tevő vállalkozó, aki még a kapcsolati rendszeréből is szeretné kisajtolni mindazt, amit csak lehet. A legtöbb esetben valamilyen pénzügyi terméket adnak el mindenféle komolyabb szakmai tudást nélkülözve. A rendszer ma is úgy működik, ahogy évekkel ezelőtt működött. A munkavállaló jelentkezik, kap alapszintű oktatást és egy komolyabb "jövőképet". Ezután első lépcsőben összeírja az ismerőseit és indulhat a munka. Ez a valós értékesítéstől olyan messze van, hogy a gyomrom is görcsbe rándul.

Mivel találkozik az ügyfél? Komoly telefonhívás az ismerőstől és homályos témával kapcsolatos időpont egyeztetés. Az emberek többsége képtelen NEMET mondani és ezt ők is tudják. A találkozót általában egy drága hotel halljában vagy egy kávézóban tartják. Kezd kikopni a divatból az otthoni lámpafény mellett vacsora helyett kínált szerződéskötés. Bár sokan erre esküsznek. Ha létrejön a találkozó elég jó a szerződéskötési arány. Nem azért mert az ügyfélnek szüksége van a szerződésre hanem, mert rendszerint valamilyen fortéllyal becserkészik az ügyfelet. Hogy ez most éppen mi volt az mindegy (átverés, hazugság, csúsztatás, félelemkeltés hamis illúzió stb.) Sajnos én csak egyet tehetek. Próbálom felhívni mindenki fegyelmét arra, hogy a nehezen megkeresett majd megtakarított pénzét lehetőleg szakemberek segítségével tegye a megfelelő helyre. Mert ahogy létezik jó asztalos vagy pék, még jó pénzügyi szakembert is lehet találni. Az esetek többségében ők nem fognak maguktól jelentkezni, mert éppen elég munkájuk van :).

Az értékesítésnek ez is egy szelete, de remélem egyre kisebb szelete.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eladhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr287695418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása