Sok "salesguru" közt elvész a lényeg...

Értékesítés: Hogyan építs értékesítési csapatot? I.rész

2015/06/30. - írta: BlackTriple

Ez a mai világban egy igen nehéz feladat. Az elmúlt években nagyon sok értékesítő kollégát vettem fel és idővel szinte mindtől meg is kellett válni. Sokat gondolkoztam azon, hogy mi lehet az oka ennek. Miért van az, hogy egy álláshirdetésre nagyon sok önéletrajz érkezik és 100-ból egy ember lesz alkalmas arra, hogy valamit kezdjek vele. A végkövetkeztetésem az amiről más sokszor szót ejtettem. Mindenki elhiszi, hogy megtudja csinálni, mert ez egy "könnyű" szakma. Ezért jelentkezik, majd csalódik. Egy álláspályázat során találkozni, pályakezdővel, tanárral, rendőrrel, sportolóval, jogásszal, vállalkozóval és még sorolhatnám. Mindenki! Értitek? Mindenki azt hiszi, hogy eltudja végezni a feladatot! Vajon miért nem gondolja mindenki, hogy jó autószerelő lenne belőle vagy ács? 

Miért? Mert "csak eladni kell" gondolják. Ez azért lehet, mert rosszul van felépítve a "szakmai" tudat és ezáltal, akik képviselik azok is rosszul adják át a lényeget. Az elmúlt években találkoztam nagy cégek értékesítési vezetőivel, igazgatóival és mindig elcsodálkoztam azon az egyszerű hozzáálláson amivel rendelkeznek. A multik esetében sokszor az a gond, hogy van a marketing, amire elköltenek egy csomó pénzt és van az értékesítés, akik kiszolgálják a reklámra ráharapott tömeget. Nem nekik kell elgondolkozni azon, hogy kit mivel szólítsanak meg, milyen eszközökkel tartsák meg a vevőket, mert a következő reklámkampányra úgyis lesz vásárló. Ezért velük nem is foglalkozok. 

Ezzel szemben a kisebb cégek esetében már érthetetlen ez a fajta hozzáállás. Azt már említettem, hogy ha magasabb szinten hiányzik az igény az értékesítés magas színvonalára, akkor az alacsonyabb szinteken sem fog jelentkezni vagy ha jelentkezik hamar elhal. Sokan ezért képtelenek jó csapatot építeni! A csapatépítésnek is vannak lépései, amiket jóval azelőtt kell elvégezni, hogy bárkit is felvennénk a csapatba :).

A cégvezetők feladatai:

  • rendet tenni a saját fejben értékesítés területén
  • szerezni egy jó értékesítési szakembert (ez már komoly kihívás), itt el lehet rontani szinte mindent
  • a szakemberre bízni, hogy felépítse az értékesítést A-Z-ig 

Innen folytatjuk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eladhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr947584468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása