Sok "salesguru" közt elvész a lényeg...

Értékesítés: Hogyan építs értékesítési csapatot? IV.rész

2015/07/09. - írta: BlackTriple

A csapat

Legyen sales csapat! Ez a döntés már sokszor sok helyen megszületett. Az ötlet jó, de csak, akkor fog működni, ha jó a kivitelezés is. 

10 évvel ezelőtt még újdonságnak számított, ha egy cég "hideg hívásokkal" szerzett ügyfeleket. Ugye a hideg hívás során egy előre meghatározott adatbázis segítségével hívunk fel teljesen ismeretlen embereket. Általában abból indulnak ki, hogy 1% a sikeresség. 

Ebből már sokan rossz következtetést vonnak le. Ez nem azt jelenti, hogy 100 telefonhívásból lesz egy ügyfél. Tapasztalatom szerint 100 olyan hívásból, amikor sikerül elmondani, hogy kik vagyunk és mivel foglalkozunk, abból már lehet ügyfél.

Amikor csapat elindításán gondolkodunk, számos egyéb tényezőt is érdemes figyelembe venni. Olyan termék vagy szolgáltatás esetén ahol a bevétel az értékesítés pillanatában pontosan számszerűsíthető könnyen kikalkulálható, mennyi megkötött üzlet szükséges a csapat sikeres működtetéséhez. Pl.: Varázs porszívó esetén, ha egyet eladok a hasznom X lesz. Mennyi X kell, ahhoz, hogy a csapat költségei fedezve legyenek.

Viszont van olyan szegmens ahol már sokkal nehezebben kalkulálható a csapat bevétele. Ilyen pl.: a befektetési szolgáltatók esetében a "fektessen be" jellegű hívások. Ahol nem mindegy, hogy az ügyfél mekkora összeggel és milyen aktivitással jelenik meg az üzletmenetben. Milyen a "jutalék termelő képessége". 

Mielőtt a csapat elindítását eldöntjük érdemes végig gondolni azt, hogy a szegmens ahol tevékenykedünk, milyen jellegzetességekkel bír. Itt figyelembe kell venni mindent, ami befolyásolja az értékesítés menetét, hatékonyságát. Pár gondolat, hogy ebben az esetben mire is célzok. Sok ember már elfáradt a "szenzációs lehetőségektől" ráadásul mindezt telefonon keresztül. Egyre többen gondolják, hogy tolakodóak ezek a hívások, rossz időben jönnek és mivel arctalanok még a bizalmatlansági faktor is igen magas. Lehet, hogy sok olyan embert hívunk, akinek nem is aktuális a megkeresés (nincs egy garasa se) mondják. 

Akkor mégis érdemes csapatot építeni? A válaszom egyértelműen IGEN! Csak tudni kell, hogy milyen kvalitású, milyen habitusú emberek dolgozzanak a csapatban. Mire és hogyan használjuk a képességeiket, tudásukat. Hogyan tartsuk fenn a motivációjukat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eladhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr827612212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása