Sok "salesguru" közt elvész a lényeg...

Összeállt a csapat! Előre!

2015/07/16. - írta: BlackTriple

Eljutottunk oda, hogy van szándék, értékesítési vezető és van egy kis csapatunk, akik elkezdhetnek dolgozni. Mit tesz ilyenkor a cégek nagytöbbsége?

  • Level1: Itt a telefonkönyv, jó esetben egy cím lista és hajrá, lehet telefonálni.
  • Level2: Az értékesítők kapnak egy pár órás vagy napos képzést a értékesítési vezetőtől és hajrá, lehet telefonálni. (reméljük a vezető nem teljesen új :))
  • Level3: A cég szervez egy rövidebb tréninget (értékesítési tréninget-külsős tréner) és hajrá, ...

Ezektől merőben más dolgok nem jutnak az eszembe. De mit kellene tenni?

  • cég ismeret: mikor alakult, ki alapította, ki a tulajdonos, milyenek a jövőbeni termék, a piacon betöltött szerepe, a céges honlap megismerése
  • szolgáltatás, termék oktatás: Mindent, amit csak tudni lehet, a marketing anyagok tartalma, fellelhetőségük, facebook oldal, minden más marketing eszköz feltérképezése
  • ügyfelek, célpiac bemutatása: kiknek adunk el és miért pont nekik, milyen ügyfeleink vannak, versenytársak elemzése, szerintem egy SWOT analízis is beleférhet
  • a vállalati rendszerek bemutatása, CRM 
  • az időszakban felmerült panaszok és kezelésük bemutatása: fontos, hogy tudják a problémákat, hogy kell kezelni. Ismerjék a rendet, mert sokkal hatékonyabban lehet kezelni az ügyfelek gondjait.
  • az ügyfélkezelés teljes működése: ki, mikor, milyen kapcsolatot ápol az ügyfelekkel. Van-e belső értékesítés, vannak-e kiemelt ügyfelek, ezt a státuszt ki szerezheti meg

Végig nézve ezt a felsorolást szerintem nem egy-két nap. A végére egészen biztosak lehetünk benne, hogy mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy a felkeresett ügyfél ne vesszen el azért, mert "fogalmatlan" a kollégánk. Sok más dolgon így is meghiúsulhat egy üzlet.

Fontos: Ne legyenek irreális elvárásaink! Ha nem fordítottunk kellő időt és energiát az értékesítők "képzésére", akkor nem lesznek hatékonyak. Nem vagy elégedett az eredményükkel? Nézz magadba, mint vezető! Azon kívül, hogy ostorral állsz felettük mit tettél meg annak érdekében, hogy fejlődjenek? Ja és, amit megtettél az vajon elég?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eladhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr957632784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása